MESAJ PASTORAL LA VREME DE ÎNCERCARE

MESAJ PASTORAL LA VREME DE ÎNCERCARE

 

Preacuvioşi şi Preacucernici Părinţi,
Dreptmăritori creştini,

 

În contextul actual al răspândirii cu repeziciune a unui nou Coronavirus (Covid-19) în țara noastră, ne aflăm într-o situație delicată marcată de tensiune, panică și incertitudine peste care trebuie să trecem negreșit. Pentru siguranța națională și pentru a stopa cât de mult se poate contaminarea populației cu acest virus ce poate fi fatal, a fost decretată starea de urgență pe teritoriul României, fapt ce presupune respectarea unor măsuri excepționale stabilite de către autoritățile statului.

Pentru binele nostru personal, al familiilor noastre și al întregii comunități în care trăim, se impune să punem în practică sfaturile primite din partea medicilor și a organelor administrației publice. Așadar, să ne igienizăm cât mai des pe mâini, să curățăm cu dezinfectanți suprafețele în care ne desfășurăm activitatea, să păstrăm distanța socială recomandată, să evităm cât de mult cu putință prezența în locuri aglomerate și să ne autoizolăm în locuințele noastre, petrecând un timp agreabil alături de cei dragi din casa noastră.

De-a lungul vremii, poporul român a trecut prin multe încercări grele și maladii devastatoare, precum ciuma bubonică, tifosul exantematic, gripa spaniolă și holera, însă din toate acestea a ieșit biruitor și teafăr, nădăjduind cu credință tare în ajutorul lui Dumnezeu. Și noi, în aceste momente, să ne canalizăm eforturile pentru binele comun, să acționăm responsabil pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru, să apreciem cadrele medicale pentru slujirea lor dedicată și să ne plecăm genunchii la rugăciune pentru oprirea epidemiei actuale și pentru însănătoșirea celor bolnavi.

Având în vedere împrejurările pe care le trăim, făcându-ne următori ai poruncii a șaptea bisericești, care prevede ca episcopul eparhiot să rânduiască rugăciuni și posturi la vreme de boală, vă îndemn pe toți să împlinim un canon pentru eradicarea pandemiei de Coronavirus. Astfel, pe durata unei săptămâni, să punem în practică următoarele: o zi de ajunare, citirea Acatistului Sfintei Treimi sau al Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, citirea din psalmii lui David sau trei catisme din Psaltire și 120 de metanii sau închinăciuni.

Cu dragoste părintească și cu nădejde în Hristos, Domnul nostru,

† IRINEU
Arhiepiscop al Alba Iuliei